Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Инициативата за дарения за Украйна разбуни българското общество

Снимка: Ани Петрова

"Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство" – с тези думи българският премиер обяви публична кампания за набиране на средства в помощ на Украйна „за закупуване на боеприпаси“. Апелът предизвика вълна от негодувание, не липсваха и мнения, че това е PR-акция на премиера, а погледите на анализаторите се насочиха дори към предсрочни избори.

Лидерът на един от коалиционните партньори "Има такъв народ"  Слави Трифонов определи идеята като "най-чудовищната глупост". „Има хора, които смятат, че трябва да подкрепим Украйна с всякаква помощ, включително и военна. Това е и моята ясна позиция. Да събираме обаче заплати от хората през най-висшите ни политици, за да ги дадем на украинците да си купят оръжие, е неразбираем сигнал към обществото", коментира във фейсбук депутатът от "Демократична България" Елисавета Белобрадова.

Анкета на БНР показа, че мненията на гражданите по отношение на даряването на средства за Украйна са в двете крайности.

"Този призив е в реда на нещата и всеки може да прецени, според възможностите си, колко и как да дари“ – заявява гражданка. – "Хората, които работят и едва свързват двата края, да даряват за война и оръжие, е срамота“ – контрира друга. "Категорично съм против, предлагам му да дойде да се разходи в по-малките градове и магазините им. Правителството трябва добре да си направи сметката, така че народната любов да не му създаде главоболия" – споделя и жена от Хасковско.

Гневна реакция и неразбиране акцията на премиера породи и сред представители на гражданското общество. "Министър-председателят дали е разбрал, че е начело на държава по време на война, а не на стартъп компания за производство на лъжички за кафе от кори на авокадо?", написа в своя профил световноизвестният аниматор Теодор Ушев. Не закъсня и реакцията на доброволците, които от началото на войната отделят от личното си време и финансови средства, за да подпомогнат пристигащите у нас украински бежанци. Сред тях е гражданският активист Аделина Банакиева. В своя профил във фейсбук, тя написа: "Един премиер не може да иска от мен да дарявам повече отколкото аз вече правя. Искам да попитам той колко пъти го направи?“.

Политологът Петър Чолаков в коментар за "Дойче веле" определя думите на Кирил Петков като опит за "бягство от отговорност, прехвърляйки бремето на властта върху гражданите. Нуждата от баланс, стремежът да бъдеш арбитър не означават априори политическа пасивност и безгръбначност, не означават отказ от заемане на позиция".

Като катализатор на българската позиция би трябвало да послужи посещението днес в Киев на българска делегация, начело с премиера Кирил Петков. Основната цел е да видят на място нуждите за изпращане на военна помощ за Украйна. Дали обаче ще допринесе за сближаване на позициите на политиците по темата – предстои да разберем.

Решението за военна помощ за Украйна е въпрос, на коя страна в конфликта ще застане България – категоричен е д-р Петър Москов, лидер на партия КОД и бивш  министър на здравеопазването:

Петър Москов
"Такава позиция очевидно няма, а ако има, тя е половинчата и скопена – посочи той в интервю за БНР Хоризонт. – Резултат от това е, че едната страна ни обяви за враг в официалните си документи, а всички останали са разбрали, че не могат да разчитат на нас в труден момент. Резултатът от това управление и от тази опозиция е, че България е ничия земя – поле за разруха, бандитизъм и геополитически експерименти."

Според политолога Евгений Дайнов  "най-зряло в коалицията е поведението на "Демократична България". Те обаче са прекалено малки, за да определят курса на цялата държава. Не би трябвало да напускат правителството точно сега" посочи той пред БНР и прогнозира:

Евгений Дайнов
"Тази война променя всичко. От този момент нататък всеки политик, който е бил действащ, или всяка обществена фигура по време на войната ще бъдат съдени какво са направили по време на войната. Дори да се опитваш да се скриеш от ветровете на войната, те пак ще те настигнат."

"Истината е, че никак не искам да вървим към избори, защото така ще предоставим шанс на миналото, в лицето на Бойко Борисов, да проявява апетити към властта, но ако управляващите сами държат да се сринат, то никой не може да помогне" – посочи Арман Бабикян от движение "Ние идваме" пред БНР Пловдив.

Арман Бабикян
„Мини във всяко управление има много, но съществува и нежеланието да се преглътне един прост факт – не е задължително да те харесват, когато си на власт, важното е да направиш правилните неща за страната си. Ти си там за да свършиш работа, и то трудната работа."

Макар и далеч по-малко, не липсваха и изрази на признателност за идеята на премиера Кирил Петков. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба "този ход демонстрира действителна солидарност на България с Украйна". Междувременно стана ясно, че страната му очаква от България да предостави оръжие и подкрепа за бъдещо еврочленство.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова - БНР, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30

Продължава договарянето, как да се разпределят парите за висшите училища

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщи правителствената пресслужба. Двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент пред..

публикувано на 20.05.24 в 11:46

Когнитивно нетърпение, ниска самооценка, чалга култура… какъв е проблемът с децата ни?

Близо 10 на сто от 11-годишните у нас поне два пъти в живота си са били… пияни, 18% от момчетата и 13% от момичетата са пушили тютюневи цигари, а цели 19% от 15-годишните са употребявали канабис, сочи международно изследване на здравното..

публикувано на 20.05.24 в 11:45