Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица отбелязва 146 години от избухването на Априлското въстание

Кунка Неделева: Историята е учителката, която ни дава уроците, но явно ние не сме достатъчно добри ученици

Снимка: БГНЕС

“Трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите средства и тя скоро ще дойде да ви изгони оттук…Вашата се свърши вече!” – това не е политически цитат от днешния новинарски поток, а думи на Цанко Дюстабанов - революционер и главен войвода в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. Изрича ги пред турския съд часове преди да бъде обесен на 15 юни 1876 в Търново. Думите му носят целия смисъл на въстанието и на саможертвата на стотици българи, които чрез кръвта си поставят българския въпрос на картата на тогавашната европейска дипломация и предшестват Руско-Турската война от 1877-78 г., довела до Освобождението на България. 

Тази година на 1 май (нов стил) се навършват 146 години от избухването на Априлското въстание и по традиция градовете Клисура, Копривщица и Панагюрище в Централна България организират тържествени програми, които започват още от 30 април.

В Копривщица, където е дадено начало на въстанието, честванията започват с откриването на изложба „Аз съм българка“ на фотографа Радослав Първанов в галерия „Палавееви къщи“, а вечерта на 30 април на площад „20 априлий“ ще се проведе възпоменателна вечер-заря, разказа за Радио България Кунка Неделева, директор на музеите в архитектурния комплекс Копривщица.

“Програмата ще продължи на 1 май (Ден на град Копривщица) с полагане цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков и гвоздея в програмата - театрализираният спектакъл „Първата пушка“ с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание - едно атрактивно, докосващо сърцето събитие. Възстановката се осъществява с над 200 човека самодейци от Копривщица, а възрастовият диапазон на участниците ни е близо век. И тази година най-малкият участник ще бъде бебе в ръцете на своята майка, а най-възрастният е на 90 години. Наистина гледка и зрелище, което си заслужава да бъде видяно поне веднъж в живота от всеки” - разказва Неделева.


Историческата възстановка е разиграна за първи път през 1926 година и от тогава до днес има само една пропусната година- 2020 година, в която заради ковид-мерките всички обществени прояви в България бяха отменени. Реквизитът е осигурен от дирекцията на музеите в града, читалище “Ненчо Палавеев” и от националното дружество “Традиция”. Част от костюмите са изкупени от „Националния филмов център”, а останалите са правени по поръчка през годините.

„Най-малкото, което можем да направим за тези светли личности, загинали за свободата на България, е да ги почетем достойно”, категорична е Кунка Неделева и признава, че историята е жива не само в облика на Копривщица и калдъръмените й улички, но и в сърцето на всеки неин гражданин.


“За копривщенеца това събитие е емблематично в живота му. Има поколения копривщенци, които минават през всички роли във възстановката – от момченца, през ергени до въстаници. Трябва да ви кажа, че интересът е огромен, особено при децата, които си запазват ролите година по-рано, за да са сигурни, че ще участват в спектакъла. Те живеят за него.“

Днес споменът от събитията преди 146 години в България и мирисът на барут от пушките носи не само национална гордост, но и лек страх и болка от ужаса, който преживяват милиони хора, бяжащи от войната в Украйна в 21-ви век. Историята е учителката, която ни дава уроците, но явно не сме били достатъчно добри ученици, смята Неделева. Като историк и като гражданин тя е напълно убедена, че войната е средство, до което не трябва да се прибягва в никакъв случай и обстоятелства.

“Моето пожелание към всички българи е да се държим към корена си, да не се губим от него, да знаем историята си, да почитаме предците си и да успеем да предадем това и на децата, които идват след нас.”

Снимки: БГНЕС, Радослав Първанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05