Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Студенти от българската диаспора в Украйна не могат да дойдат в България

Сградата на Украино-българския лицей в Приморск
Снимка: primlicey.ucoz.ua

Учебната година според местните административни разпоредби на Запорожка област в Украйна приключва на 2 май. Но в момента учебен процес няма и е под въпрос издаването на документи за завършена учебна година. Това може да се отрази на приема на студенти от Украйна в България, които са с български корени, заяви за БНР Росица Николова, преподавател по български език и литература в украино-българския лицей в град Приморск в Запорожието.

"Нито едно училище не работи в града. Предполагам, че така е и в селата. Това са окупирани територии, съответно преподавателите нямат възможност да работят по украинските програми. Опира въпросът и до кандидатстването на тези, които имат документ за български корени, в български вузове – дали биха могли изобщо да постъпят при тези обстоятелства. България тази година само за Украйна е дала 1000 места.", предупреди Николова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50