Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Еврокомисията предлага до края на годината ЕС да спре вноса на руски нефт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили откриват на 5, 6 и 7 май от 8 до 18 ч. московско време хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от комбината "Азовстал" в Мариупол, предаде ТАСС. Украинският президент Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да помогне за спасяването на ранените, които се намират в "Азовстал". Руски войски щурмуват втори ден защитниците на завода и са навлезли в тунелите на комплекса, предаде Ройтерс.

За денонощието са отбити 11 руски атаки в Донбас. Украинската армия си е възвърнала контрола върху няколко селища в Николаевска и Херсонска област, предава украинската държавна агенция УНИАН.

На 5 май на ниво посланици в ЕС започва обсъждането на предложения от Еврокомисията 6-ти пакет от икономически санкции срещу Русия. Брюксел предлага постепенното спиране в срок до 6 месеца на вноса на руски нефт. Унгария, България и Словакия имат резерви към този срок.

Снимка: Дарина Григорова
Проукраинската акция за опаковане на паметника на съветската армия с българското и украинското знаме в София на 4 май вечерта беше прекъсната от проруски протестиращи. Полицията се е намесила, за да предотврати сблъсъци между двата протеста. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14