Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Еврокомисията предлага до края на годината ЕС да спре вноса на руски нефт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили откриват на 5, 6 и 7 май от 8 до 18 ч. московско време хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от комбината "Азовстал" в Мариупол, предаде ТАСС. Украинският президент Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да помогне за спасяването на ранените, които се намират в "Азовстал". Руски войски щурмуват втори ден защитниците на завода и са навлезли в тунелите на комплекса, предаде Ройтерс.

За денонощието са отбити 11 руски атаки в Донбас. Украинската армия си е възвърнала контрола върху няколко селища в Николаевска и Херсонска област, предава украинската държавна агенция УНИАН.

На 5 май на ниво посланици в ЕС започва обсъждането на предложения от Еврокомисията 6-ти пакет от икономически санкции срещу Русия. Брюксел предлага постепенното спиране в срок до 6 месеца на вноса на руски нефт. Унгария, България и Словакия имат резерви към този срок.

Снимка: Дарина Григорова
Проукраинската акция за опаковане на паметника на съветската армия с българското и украинското знаме в София на 4 май вечерта беше прекъсната от проруски протестиращи. Полицията се е намесила, за да предотврати сблъсъци между двата протеста. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44