Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратон Варна тръгва към “морския хоризонт“ с рекорден брой участници

Снимка: Facebook /@marathonvarna42km

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя (на 8 май) във Варненския лекоатлетически маратон, който е част от инициативата Бягането като начин на живот“. Фокусът върху българското участие провокира небивал интерес към проявата, което наложи да бъдат осигурени допълнителни стартови номера. За участие са се записали над 760 атлети, сред които има гости от Англия, Германия, Румъния и др.

Стартът е в 9.30 часа от площад “Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км.

Атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морският хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.  Призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени с парични премии за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.

Инициативата е на Община Варна, която превърна маратона в едно от емблематичните пролетни събития за морската ни столица, а следващият старт от инициативата “Бягането като начин на живот“ ще бъде на 9 октомври в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Калейн

Калейн и Николова с второ и трето място в квалификациите на Европейската купа в Баку

Боряна Калейн завърши на второ място, а Стилияна Николова е трета в квалификациите на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку. Най-много точки събра италианката София Рафаели. Състезанието се провежда за първи път в историята на този..

публикувано на 04.05.24 в 09:32
Кирил Киров

Кирил Киров е на финал на 10 м пистолет на Световната купа в Баку

Кирил Киров влезе във финала на 10 метра пистолет за мъже на Световната купа по спортна стрелба в Баку, Азербайджан, предаде БТА. Най-добрият български стрелец за миналата година даде пети резултат в квалификациите с 582 точки, пет по-малко от лидера..

публикувано на 03.05.24 в 16:14
Никола Господарски

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В последния ден от Европейското първенство по гребане, което тази година бе в Сегед (Унгария), градът-домакин предаде "щафетата" на Пловдив, който ще организира най-голямото гребно състезание в Европа през следващата 2025 година. На тържествената..

публикувано на 29.04.24 в 19:10