Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Със затоплянето на времето и постепенното отхлабване на ограниченията, свързани с епидемията от Covid-19, все повече хора планират пътувания зад граница. Важно е обаче да познаваме изискванията, които отделните държави налагат относно влизането на граждани от други държави. Вижте актуалните промени в някои държави:

Австрия все още запазва изискването всички пристигащи в страната да представят сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за коронавирус. За тези пътници не важат никакви други допълнителни правила. Все пак австрийските власти подчертават, че е необходимо всеки пътник да се увери, че сертификатът му все още е валиден. За валидни се признават онези, издадени до 270 дни след завършен ваксинационен цикъл. Сертификатите за преболедуване пък важат до 180 дни. Голяма част от ковид-ограниченията в страната са отпаднали, като сред тях са и тези за достъп до кафенета, ресторанти, барове, музеи и галерии, където вече не е необходимо да показвате своя сертификат.

Белгия изисква от пристигащите в страната да представят сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен антигенен тест, направен 24 часа преди пристигането. Още през февруари белгийските власти посочиха, че вече ще проверяват единствено ваксинационния статус на пристигащите, а няма да прилагат правила за влизане на база страната, от която пристигат пътниците. Сертификатите за ваксинация и преболедуване са валидни, ако са издадени през последните 6 месеца. За пътниците, които не са ваксинирани, все още в сила е изискването да си направят антигенен или PCR-тест не по-рано от 24 или 72 часа преди пристигането им.

Чехия либерализира напълно режима за достъп до страната. Всички пътуващи независимо от страната, от която пристигат, както и от техния ваксинационен статус, могат да посетят Чехия без да показват своя сертификат или негативен тест за коронавирус. Отпада и изискването за носене на маски, както и представянето на сертификат като условие за достъп до различни публични места.

Франция допуска на своя територия всеки, който притежава валиден сертификат за ваксинация или преболедуване. В страната се допускат също неваксинирани и непреболедували, но важен детайл е от коя държава пристигат. Франция все още разделя страните по света в зелена и оранжева зона. За пътниците, които пристигат от онези в зелената зона, не се изисква да представят нищо друго освен негативен антигенен или PCR-тест. Пристигащите от страните в оранжевата зона обаче, трябва да представят и уверение, че не са общували със заразен, преди пътуването си, както и че не проявяват никакви симптоми на Covid-19.

Германия - до края на месец май всички пристигащи в страната, които са на възраст над 12 години, независимо от страната, от която идват, са длъжни да представят сертификат за ваксинация или преболедуване. Документът за завършен ваксинационен цикъл се счита за валиден, ако е издаден до 180 дни след последната поставена доза. Сертификатите за преболедуван Covid-19 важат, ако то се е случило до 90 дни преди пътуването до Германия. Неваксинираните се допускат в страната само след представяне на негативен тест, направен в рамките на 48 часа преди пристигането им.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Български студенти с 1-во място на най-голямото състезание по международно частно право

В конкуренцията на над 35 отбора от цял свят, тимът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court", провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна,..

публикувано на 08.05.24 в 16:14