Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват се негативните икономически нагласи на българите

Снимка: архив

Нараства песимизмът на потребителите през април. Доверието е намаляло с 4.9 пункта от началото на годината, сочи изследване на Националния статистически институт. Българите посочват, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, което засилва инфлационните очаквания за следващите 12 месеца.

Стопанската ситуация в страната се оценява като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата за правене на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за “покупка или построяване на жилище“ и за “подобрения в дома“ през следващата една година.

По-умерени са оценките за безработицата, където повечето от потребителите не очакват рязко нарастване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София обсъжда бизнес възможностите между България и Мароко

Българската търговско-промишлена палата организира днес в София българо-марокански бизнес форум. Събитието е подготвено със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и..

публикувано на 15.05.24 в 14:55

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08

Предизвикателствата пред въвеждането на еврото в България обсъждат експерти

Международна конференция "България в еврозоната, кога?", посветена на ключовата тема за присъединяването на страата ни към еврозоната, перспективите и необходимите реформи това да се случи, ще се проведе на 14 май в София. Нейни организатори са..

публикувано на 14.05.24 в 07:10