Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 май е отворена магистърската програма на фонд "Стефан Стамболов"

Снимка: Министерски съвет

На християнския празник на св. Кирил и Методий официално започва Националната програма на фонд "Стефан Стамболов". 

"Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение чрез българската азбука. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават ценности и обединяват обществото ни около значими каузи", каза премиерът Кирил Петков във видеообръщение, насочено към желаещите да получат качествено образование зад граница.

Фондът дава възможност на завършилите студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лв. на година, за да се обучават в най-елитните 15 световни университети, ако след завършването си се върнат да работят в страната поне 3 години, съобщи правителствената пресслужба.

Подборът на първите стипендианти започва през юни, а първите магистратури ще бъдат финансирани в академичната 2022/2023 г. Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв. Ще бъдат проведени три кампании за подбор на кандидати, като във всяка от тях ще бъдат одобрени по 10 души.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до 5 години преди конкурса в професионално направление, съответно на желаната програма. Нужно е успехът от дипломата да е поне много добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се обучават, да е на ниво В2. Предимство е, ако кандидатите не са учили в чужбина и имат професионален опит в избраната специалност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05