Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки кризата в ЕС производството в България бележи ръст

Снимка: pixabay

В резултат на негативните последици от войната в Украйна индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се сви рязко през март, но България отчита значителен ръст.

Според първите производствени данни на Евростат, които отразяват действителния ефект от кризата в Украйна, нашата страна се нарежда на едно от челните места в ЕС. По най-голям ръст в производството България (с 5 %) и Гърция (също с 5 %) се нареждат след Литва (с 11,3 %), Естония (с 5,1 %), докато най-силен производствен спад на месечна база беше отчетен в Словакия (с 5,3 %), Германия (с 5 %) и Люксембург (с 3,9 %).

През март, на годишна база, индустриалното производство в България нарасна с 19,1 %, след повишение с 14,8 % през февруари, като по-солиден растеж беше отчетен единствено в Литва (с 25,9 %). Най-голям спад на годишна база пък беше отчетен в Словакия (със 7,3 %), следвана от Ирландия (с 5,5 %) и Германия (с 4,1 %).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК: 3,1% е очакваната инфлация за България през 2024 г.

3,1% е очакваната инфлация за България за 2024 г. и 2,6% за 2025 г., показват данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на..

публикувано на 15.05.24 в 17:53

Форум в София обсъжда бизнес възможностите между България и Мароко

Българската търговско-промишлена палата организира днес в София българо-марокански бизнес форум. Събитието е подготвено със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и..

публикувано на 15.05.24 в 14:55

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08