Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен вкус и с послание.
Стамен ръководи една от най-големите дестилерии у нас, след като завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. Още като студент, той прави първата си крафт бира. "Когато започнахме да учим в университета, имахме варене на пиво по време на упражнения. И така започна всичко – с едно малко казанче, в което се влюбих!" – спомня си Стамен и добавя, че още тогава решил да овладее до съвършенство тънкостите на този майсторлък, който от хоби и страст прераства в печеливш семеен бизнес:
"Първата бира я сварих в заведението на моите родители. Там има голяма кухня с големи казани, които използвах. И, както обикновено с късмета на начинаещия, първата ми бира стана страхотна! По това време баща ми беше посял лимец. Идеята беше да вложа в пивото този лимец, а към него добавих и кримски чай" – спомня си Стамен Илиев.
След домашните опити, той се свързва с хора, които имат по-голям капацитет за варене на пивото. "Вече почти две години работим заедно. И понеже инсталацията не е много голяма, партидите са малки, а бирата – винаги прясна" – казва Стамен. Твърди, че предпочита да каже на клиентите, че бирата му е свършила, отколкото да им предложи застояла.
За една от последните си бири – тъмно пиво, той отново е вдъхновен от природата на мистичната Странджа. Използва ресурсите на планината, като включва екстракт от странджански дъб.
"Дъбът първоначално е изсушен, а после накиснат в етилов алкохол, който се загрява и циркулира. И накрая, този етилов алкохол става доста гъст, като карамел. Пивото има много силен аромат на дървесина и ванилия, ако щете и на бренди, много е интензивен – казва Стамен. – Освен това, всички мои бири и опаковката им са насочени към Странджа – там е нашето заведение, оттам започна всичко! Имаме и една бира, посветена на българския филм, заснет в странджанското село Кондолово – става дума за "Господин за един ден".
Етикетите на крафт бирата на Стамен Илиев са също много интересни. Те са ръчна изработка, рисувани от неговата сестра Моника Илиева. В тях също личи вдъхновението от Странджа планина.
По материал на Калина Енчева, БНР Бургас
Съставил: Венета Николова
Снимки: Стамен Илиев
6581 са получилите българско гражданство за първите шест месеца на 2025 г., покзва отчетът на Комисията по българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова. През м.г. по същото време новите български граждани са били 6542-ма. Ако тенденцията се..
Наричат ги NEET (Not in Education, Employment or Training) – млади хора между 16 и 29 години, които нито учат, нито работят, нито се обучават. Тази група расте в цяла Европа и е отразена и в доклади на Евростат. У нас обаче картината е още по-сложна..
Незабавна готовност за реакция на институциите при морски инцидент ще бъде разиграна по време на учение в Бургаския залив днес от 10:00 ч. Симулацията ще се проведе в пристанищен терминал Бургас-Изток, съобщават от Министерството на транспорта...
Всичко, което правим днес, е повлияно от трагедията и страданията в Украйна. Това каза пред журналисти заместник генералният секретар на НАТО Радмила..
Наричат ги NEET (Not in Education, Employment or Training) – млади хора между 16 и 29 години, които нито учат, нито работят, нито се обучават. Тази..
Незабавна готовност за реакция на институциите при морски инцидент ще бъде разиграна по време на учение в Бургаския залив днес от 10:00 ч...