Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 60 години детското влакче в Кърджали остава любима атракция в града

7
Снимка: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali

Eдна от емблемите на град Кърджали – детската железница в парк “Простор”, отново ще потегли по своя маршрут след две години прекъсване. През 2020-а, заради пандемията, влакчето беше прибрано заради съображения за сигурност. 


От Общинското предприятие “Озеленяване, чистота и благоустройство”, което стопанисва атракциона съобщават, че локомотивът вече е на релсите в малката гара и се правят последни технически прегледи, преди да бъде пуснат в движение. Вече са почистени парковите площи, през които преминава маршрутът на малкия влак.


Това е първата в България детска железница, построена на 5 септември 1962 година по проект на инж. Валентина Йочкова. Тогава са използвани релси от закритите рудници в село Стремци, а вагонетките, с които са пренасяни полезните изкопаеми от мините, са преустроени в купета и така до днес в тях се возят пътниците. 


Общата дължина на трасето, което изминава влакчето е 1210 метра, като по него има два прелеза и един тунел. По протежението си линията оформя цифра шестица. Очаква се обновените локомотив и вагони да зарадват децата на предстоящия Ден на детето – 1 юни, но има готовност те да бъдат пуснати в експлоатация още през май.

Снимки: Facebook / @DetskaZheleznitsaKardzhali



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05