Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници създават виртуален каталог на българските автори в испаноезичния свят

4
Снимка: личен архив

Многобройни са българите, творящи на испански, пръснати из различни страни, в които се говори този език. Виртуален каталог, систематизиращ тези автори, беше създаден от Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" със съдействието на Съюза на българските писатели. Родолюбивото дело е в чест на предстоящия Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщи за Радио България Аксиния Иванова, председател на гражданската асоциация.


Своеобразната дигитална платформа е замислена като оригинален информационен регистър, съхраняващ сведения за подобни автори-съотечественици и техните творби, с цел утвърждаване името на страната ни в сферата на словесността и приобщаване на тези сънародници към лоното на българската култура. Авторите ще бъдат представяни с техните биографични данни и произведения, а също с интервюта и подходящи материали в медиите, които поддържа гражданската асоциация "Българите в Аржентина" – интернет радио, телевизия и подкаст секция.

Проектът е продължение на сътрудничеството между българското културно сдружение и Съюза на писателите в България, в резултат на което преди време беше създадена секция за българска литература към Конгресната библиотека в Буенос Айрес.

Лансирането на онлайн платформата за български автори, пишещи на испански език, неслучайно е посветено на 24 май. “Това е най-подходящият празник, който помага за съхраняване на националното самосъзнание на българите по света не само на думи, а и на дело”, посочва Аксиния Иванова. По думите ѝ, инициативата ще има принос за популяризиране работата на тези творци, а това би допринесло за самочувствието на членовете на българската диаспора, че в този широк свят, в областта на културата, българската национална идентичност е позната и ценена.

Редактор: Елена Каркаланова
Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14