Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Премиерът критикува в Давос зависимостите на Европа от Русия

Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна ни завари в сърцето на множество кризи, защото допуснахме да бъдем зависими от Русия, заяви премиерът Кирил Петков в панел на Световния икономически форум в Давос. Петков допълни, че "не можем да отговорим на войната по начина, по който бихме искали", защото не е проявено стратегическо мислене за източния фланг. Нямаме коридори от север към юг, през които да се придвижват войски или стоки. Петков коментира, че още през 2014 г., когато Русия анексира Крим, Европа е отправила политически критики към Москва, но не е намалила зависимостта си от нея. "Казано по друг начин, ние го критикувахме политически, но нашата зависимост нарасна", призна Петков.

В условията на тежки боеве в Донецк във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността Киев да се откаже от свои територии срещу мирно споразумение с Москва, за което призова в Давос бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза Зеленски, като имаше очевидно предвид руския президент Владимир Путин, предава REUTERS.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс отхвърли предложението на Москва бъдат вдигнати санкциите срещу Русия, за да се поднови износът на храни за световните пазари.

"Санкциите на САЩ не водят до прекъсване на износа на руска селскостопанска продукция. Санкциите на САЩ са така разработени, че позволяват износа на храни и торове от Русия. Ние, разбира се, няма да свалим нашите санкции срещу напразни обещания“, поясни Прайс. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44