Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски смях, музика и игри в двора на БНР

4
Снимка: Ани Петрова

Детски смях, весели игри и музика огласят днес цялата страна. Красивата картина допълват и феерията от цветни балони и разноцветните пакети с подаръци. Поводът, разбира се, е Международният ден на детето 1 юни, а Българското национално радио спази обещанието си към може би най-взискателната си аудитория – децата, с организирането на превърналия се в традиция детски празник в Старата къща, под наслов "Ние, децата в БНР".

В двора на институцията се проведоха множество забавни игри, разказваха се приказки, имаше и имитации на известни гласове от телевизионния и радиоефир.

Тази година детският празник вероятно е бил по-особен за малчуганите от Украйна, които присъстват на подобно мероприятие за първи път у нас. Тъй като се притесняват да говорят пред микрофон, успяхме да разговаряме с техните родители Елена от Одеса и Ирина от Киев.

"Пристигнахме от Одеса и вече два месеца живеем при приятели в София. Дъщеря ми се казва София и е на 9 години. Чувстваме се много добре тук, вече се адаптирахме" – разказа Елена в интервю за Радио България.

Тя е представител на Асоциацията на българите в Украйна и като такава помага много за евакуацията, както на бесарабски българи, така и на украинци, които са поискали да напуснат страната, обхваната от военни действия. В един момент обаче майчинското чувство в нея надделява над това да е просто доброволец, взима дъщеря си и поема към България. Казва, че преди да напусне Украйна, с помощта на асоциацията са евакуирани 3000 българи, най-вече към родните черноморски курорти – Приморско и Китен, както и в Северна България. Немалка група е заселена и в Свищов.

Личният и светъл спомен от моето детство са дългите разходки с моите родители – спомня си Ирина, която пристига в България от украинската столица Киев.

"За съжаление децата ми се родиха в Луганск, където живяхме до 2014 година и техните първи спомени са свързани със звуците от обстрели. Пристигнахме в България на 27 февруари, като за около месец живяхме в Слънчев бряг, а след това пристигнахме в София, където живеем при приятели, на които сме безкрайно благодарни, че ни приютиха."

Талантливият млад изпълнител Емилиян Бърдарски, който огласи с песните си празника в Старата къща отбелязва, че от малък много обича 1 юни, защото може да получи подарък, макар рожденият му ден да не е много скоро. "Чувствам го като своя втори рожден ден, който иначе е на 21 декември" – сподели той и отправи пожелание към децата:

"Нека се радват на детството си, докато могат, както и на празника си, защото той е само веднъж в годината, извън рождения им ден."

1 юни е един от най-хубавите дни в годината и за актьора Петър Байков. Причината според него е, че на този ден си напомняме, че трябва да бъдем добри, сърдечни и да имаме сетивата да се зарадваме на всичко хубаво, което ни се случва. Животът на Петър до момента е пример за това, че мечтите, които имаме като деца, могат да се сбъднат.

"Още от малък исках да умея да се превъплъщавам в "кожите" на много герои. Радвам се, че след като мина толкова много време откакто бях дете, мога да продължавам да го правя. Радостта, която виждам в очите на децата и изненадата, която пораждат у тях някои от гласовете, които им показвам, ме зарежда изключително много" – отбелязва с усмивка актьорът.


Почувствайте атмосферата на празника в БНР във видеото тук

Повече снимки вижте ТУК

Снимки: Ани Петрова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици ще получат отличия по инициативата "Спортувай с президента"

На церемония в Гербовата зала на президентството днес държавният глава Румен Радев ще отличи 30 ученици от цялата страна - участници в инициативата „Спортувай с президента“. Целта на инициативата е да насърчи физическата активност на българските..

публикувано на 21.06.24 в 07:40

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15