Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Кирил Петков: Войната ще спре, когато руската армия бъде изтласкана от Украйна

Снимка: БГНЕС

Единственият начин да се постигне мир е чрез изтласкване на руската армия от Украйна – иначе ще остане замразен конфликт с нестабилност и още жертви. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на международния форум “ГЛОБСЕК” в Братислава. В изказването си министър-председателят изтъкна, че украинците се борят за Европа, затова е важно Европейският съюз да бъде единен в подкрепата си. Кирил Петков каза още, че е необходим стратегически подход по темата за инфраструктурата и свързаността на континента, за да се запълнят логистичните пропуски. Той съобщи и че България предстои да ремонтира 80 украински танка

Шестият санкционен пакет срещу Русия беше одобрен от постоянните представители на страните членки на ЕС. По искане на Унгария от списъка със санкционирани лица отпадна руският патриарх Кирил, чието име първоначално фигурираше заради подкрепата му за войната. Пакетът включва компромисното решение за съкращаване с 90 % на вноса на руски петрол до края на годината, но предвижда редица изключения за отделни страни относно прилагането на ембаргото. Сред тях е и България, която ще продължи да купува руски петрол до края на 2024 г., както вече обяви Кирил Петков. Решението ще бъде прието днес чрез писмена процедура и веднага ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви във видеообръщението си на стотния ден от войната, че няма особена промяна в обстановката в Северодонецк, където се водят най-интензивните боеве. Той каза още, че САЩ ще изпратят на Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30