Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интеграцията на българите във Великобритания беше обсъдена в София

Снимка: president.bg

Интеграцията на българската общност във Великобритания обсъдиха в София вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на лондонските власти и НПО. В разговора участваха също българинът Нишан Джингозян, който работи за две районни кметства в Лондон в областта на интеграцията на малцинствени общности в британското общество, и Тревър Блекман от платформа на 18 училища в Северен Лондон, в които учат много български деца.

Лондон е кметството с най-голяма българска общност във Великобритания, голяма част от която е от ромски произход. Преобладаващ е броят на неуспелите да установят новия си миграционен статут за законно пребиваване, след като Великобритания напусна ЕС. Липсата на такъв статут прибавя още проблеми към съществуващите, свързани с достъп до здравната система, до социални помощи, риск от бездомност, липса на трудова заетост.

Гостите предложиха създаването на гореща линия през българското посолство в Лондон, на която всеки може да намери достъпна информация на български език по основни въпроси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20