Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Сърбия искат да са мост към България и ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова
Снимка: стоп кадър

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри конференцията "Българските гласове за Европа" в сръбския БосилеградФорумът е организиран от БТА, с подкрепата на Европарламента.

Йотова посочи, че е нужно българския и сръбския бизнес да инвестират в Босилеград, защото така младите хора могат да намерят перспектива и да останат по родните си места.

"Европа преди всичко е човешки права. Там, където те липсват, Европа я няма и това трябва да бъде ясно на всички страни – и на тези, които са вече членки на ЕС, и на тези, които са се запътили натам“, каза вицепрезидентът. 



За съжаление в последно време се наблюдават процеси, които показват отстъпление от европейските ценности в Западните Балкани, заяви на форума генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

"Говорейки за Европа, имаме предвид мястото, където отиват децата ни, за да търсят бъдещето си. ЕС трябва да е навсякъде, където живеят хората, да им дава възможност да работят, да инвестират, да изказват мнението си и да се чувстват свободно в демократичен и справедлив свят. Пътят към ЕС е пътят, по който Сърбия трябва да върви“, каза в дискусията Невенка Костадинова депутат в сръбския парламент от управляващата Сръбска прогресивна партия. 



"Като малцинство искаме да бъдем мост, който свързва, а не през който се преминава", каза още Костадинова
.

Евродепутатът Андрей Ковачев призова за активна държавна подкрепа за българските исторически общности в чужбина и финансова подкрепа за тяхното развитие.



Той даде пример с Унгария, където с "всичките критики" към Виктор Орбан, от 2016 г. той инвестира 350 млн. евро в унгарските общности зад граница. Ковачев поиска промяна в Закона за българското гражданство и бързи, улеснени и прозрачни процедури за получаване на българско гражданство.

Дискусията може да проследите тук
Илюстрации: стоп кадър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00