Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България няма да изпраща оръжия на Украйна, категоричен е българският премиер

Снимка: БГНЕС

В отговор на отправеното от украинския посланик Виталий Москаленко искане за предоставяне на артилерия и ракетни системи от съветско време, премиерът Кирил Петков заяви, че по въпроса вече има решение на Народното събрание и то не включва предоставянето на оръжие. “Направили сме достатъчно в подкрепа на Украйна и ще продължим”, подчерта премиерът, визирайки грижата за бежанците, изпратената хуманитарна помощ и ремонта на бойни машини. 

Северодонецк, 6 юни 2022 г.

На 105-ия ден от войната в Украйна продължава битката за Северодонецк. Около 800 цивилни граждани се укриват в химически завод в града, където се водят боеве между украинските и руските войски, съобщи Агенция Франс Прес. Сред тях има работници, опитващи се да предотвратят взрив на складираните във фабриката химикали. Междувременно руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руските войски са завзели жилищните райони на Северодонецк и настъпват към промишлената зона. Володимир Зеленски пък оповести, че украинската армия, макар и по-малобройна, удържа града и може да спечели битката. Президентът на Украйна призова за повече оръжия и за по-бързото им доставяне. Той беше категоричен, че страната му няма да се примири с патова ситуация на бойното поле и целта ѝ е да си върне контрола върху окупираната от Русия територия.  

Украинските пристанища Бердянск и Мариупол, завзети от руските сили, са разминирани и са готови да възобновят доставките на зърно, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Турция продължава да води преговори с Украйна и Русия за създаването на морски коридор за износа на украинско зърно, обяви, на свой ред, турският министър на отбраната Хулуси Акар. Снощи в Анкара пристигна руският първи дипломат Сергей Лавров, който ще обсъди с колегата си Мевлют Чавушоглу перспективите за възобновяване на мирните преговори с Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30