Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна си върна територии в Херсонска област, продължава битката за Северодонецк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна обяви, че е отвоювала територии в намиращата се на юг Херсонска област при контраофанзива срещу окупаторите. Руските войски са загубили много хора и оборудване. 

Президентът Володимир Зеленски определи битката за източния град Северодонецк като една от най-трудните и брутални във войната. Жилищните райони вече са под руски контрол, украинските войски са отблъснати в индустриалната част и на място остават около 10 хил. цивилни. Същевременно областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза, че страната може да си върне Северодонецк за “два-три дни”, щом се сдобие с далекобойни артилерийски оръжия. САЩ вече обявиха, че ще изпратят на Украйна четири артилерийски установки “Хаймарс” с обсег 80 км.

Михайло Подоляк, съветник на Володимир Зеленски, заяви пред Би Би Си, че всеки ден на фронтовата линия загиват между 100 и 200 украински войници. Според него Украйна се нуждае от стотици западни артилерийски системи, за да изравни силите си с Русия в източния район Донбас. Той смята и че Киев не е готов да възобнови мирните преговори с Москва.

Владимир Путин заяви, че Западът няма да може да се откаже от руския нефт и газ в следващите няколко години, затова руските компании няма да бетонират своите петролни кладенци. В момента 40% от природния газ, внасян в ЕС, идва от Русия. 

Върховният съд в подкрепяната от Русия самообявила се Донецка република осъди на смърт трима чуждестранни доброволци – двама британци и един мароканец, заради участието им в отбраната на Мариупол и Волноваха. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Археолозите обсъждат най-значимите открития в България от последните години

От 4 до 8 юни крайдунавският град Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България. Ще бъдат изнесени доклади за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и..

публикувано на 04.06.24 в 07:45

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00