Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС очаква войната в Украйна да спре с връщане към статуквото от 24.02.2022 г.

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На ЕС ще се наложи да съществува с Русия, въпреки извършените руски зверства в Украйна. Това заяви еврокомисарят по сигурността и външната политика Жозеп Борел, който е бил помолен да коментира изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че “Русия не трябва да бъде унижавана“. В интервю за официалното списание на ЕС Борел заявява, че приемлив за ЕС резултат от войната ще е ако страните в конфликта се върнат към позициите си от преди пълномащабното руско нахлуване на 24 февруари.  

“Всички войни завършват с прекратяване на огъня и преговори. На Украйна е нужно да да пристъпи към този етап от позиция на силата, така че Русия повече да не може да окупира териториите, които тя е завоювала след 24 февруари“, казва дипломатът.  

За изминалото денонощие по 1105 километровия фронт на войната няма съществени промени, като продължават тежките сражения в Северодонецк, където руските сили имат тотално превъзходство в артилерия и жива сила. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище,..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване..

публикувано на 22.05.24 в 12:04

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35