Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС очаква войната в Украйна да спре с връщане към статуквото от 24.02.2022 г.

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На ЕС ще се наложи да съществува с Русия, въпреки извършените руски зверства в Украйна. Това заяви еврокомисарят по сигурността и външната политика Жозеп Борел, който е бил помолен да коментира изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че “Русия не трябва да бъде унижавана“. В интервю за официалното списание на ЕС Борел заявява, че приемлив за ЕС резултат от войната ще е ако страните в конфликта се върнат към позициите си от преди пълномащабното руско нахлуване на 24 февруари.  

“Всички войни завършват с прекратяване на огъня и преговори. На Украйна е нужно да да пристъпи към този етап от позиция на силата, така че Русия повече да не може да окупира териториите, които тя е завоювала след 24 февруари“, казва дипломатът.  

За изминалото денонощие по 1105 километровия фронт на войната няма съществени промени, като продължават тежките сражения в Северодонецк, където руските сили имат тотално превъзходство в артилерия и жива сила. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27