Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поройните валежи нанесоха щети на пътната инфраструктура в страната

Снимка: БГНЕС

Обилните валежи от 10 до 12 юни предизвикаха порои и разрушаване на пътищата на много места в страната.  

В прохода Петрохан където р. Бързия отнесе асфалта и подкопа пътя се работи, за да може до 24 часа да бъде отворено за движение поне в едното платно в критичните участъци. 

Продължава отводняването на пътната мрежа в гр. Трявна. Пусната за експлоатация е и жп линията, след отводняване на гарата. Пътни щети се отстраняват и в общините Вършец и Криводол. Заради дъждовете пропадна и пътен участък между Силистра и Русе на изхода на с. Айдемир, което забавя движението. 

Временно е ограничено преминаването през “Крив тунел“ по пътя Благоевград-Кресна. Движението минава по обходен път заради ремонт на асфалтовата настилка. 

Миналата година пътищата бяха изоставени без каквато и да било поддържка, каза пред БНР Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики. По думите ѝ, когато водата се задържа на платното за движение, или подкопава основата му, или като цяло го разрушава. Русинова е категорична, че липсата на пътна поддръжка е довела до такова влошаване на инфраструктурата, че разходите по нейното възстановяване ще бъдат три пъти повече от цените на текущите ремонти. 

Междувременно от Браншовата камара "Пътища" заявиха, че ако до края на месеца не се предприемат действия за решаване на проблемите в сектора и изплащане на дължимите от държавата пари, пътностроителните фирми ще бъдат принудени да спрат работа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35