Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи във Виена излизат на протест срещу опитите да бъде свален кабинета

Сънародниците ни подкрепят правителството на Кирил Петков заради борбата с мафията

Снимка: Facebook /Протести Австрия 2020

Две години след протестното лято на 2020, в което българи по цял свят отстояваха гражданската си позиция, настоявайки за оставката на тогавашния премиер Бойко Борисов и на все още действащия главен прокурор Иван Гешев, сънародниците ни зад граница отново се събират пред дипломатическите мисии. Тази вечер пред българското посолство във Виена те ще подкрепят правителството на Кирил Петков в борбата му с мафията и ще кажат “не” на нови избори и на ГЕРБ и ДПС във властта.

Искаме България да бъде правова държава с върховенство на закона”, “Искаме борбата с корупцията да продължи”, “Искаме режимът на Путин да не влияе върху българската политика” – с тези призиви българите в Австрия ще изразят позиция и съпричастност към надигащото се гражданско недоволство в навечерието на гласуването на вот на недоверие срещу кабинета на премиера Кирил Петков.

Ние показваме, че отново сме готови да нахлузим обувките и да излезем по улиците на Виена и не само – казва пред Радио България Теодор Георгиев, който работи в сферата на дигиталния маркетинг в австрийската столица и развива медия за проблемите в родния футбол. – Вече видяхме българите в Белгия, в Германия да се организират. Ако събитията продължат в този ход, и в другите държави те ще излязат на улиците. Напоследък станахме свидетели как пипалата на октопода се опитват да развалят това, което беше постигнато през последните шест месеца. Битката обаче не е приключила и затова се обединяваме около тази кауза.”

Теодор Георгиев

В обръщение българите в чужбина призовават народните представители да гласуват по съвест предстоящия вот на недоверие срещу правителството и така да защитят демокрацията и европейския път на страната.

Т.нар. опозиция – тези, които управляваха преди, заедно с тези, които са уж новите лица и обясняват как искат да управляват България, собственоръчно се опитват да я затрият – казва още Теодор Георгиев. – Затова и българите в чужбина, възползвайки се от конституционните си права, смятаме, че трябва по-остро да реагираме. Довечера очакваме около 300 души във Виена – толкова се събирахме в най-добрите дни през лятото 2020 г. Ние не искаме нови избори, с които да губим ценно време, не искаме старите партии на статуквото на власт.”

Теодор Георгиев не е изненадан от предизвиканата правителствена криза от лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов, който изтегли министрите си и мина в опозиция с мотива “Северна Македония”.

Когато ти си бизнесмен и си правил това цял живот, бизнесът остава – коментира той. – Причините, които Слави Трифонов дава за Северна Македония са безпочвени, тъй като все още не е взето решение. Освен това разбрахме, че френското предложение не е комуникирано от премиера Кирил Петков, а от външния министър, който е от квотата на ИТН. Така че истинските причини за напускането се таят от много време и са ръчната спирачка, която Слави Трифонов е трябвало да дръпне в случай, че правителството започне да пипа там, където не трябва. Видяхме и частната фирма, която е обслужвала камионите при митничарите на “Капитан Андреево”, и КПКОНПИ и Бойко Рашков, и “Автомагистрали “Хемус”. Всички фронтове вече са отворени и в България се води война – административна и на бизнес ниво, а Слави Трифонов е един лост на задкулисието.”

Каквото и да стане в сряда -22 юни, когато Народното събрание ще гласува вота на недоверие, отново ни очаква горещо политическо лято, прогнозира Теодор Георгиев. “Дали в подкрепа или “срещу”, хората вече са на улицата”, казва той. По думите му, това, с което трябва да се преборим, не само ще предопредели посоката на България на изток или на запад, но и от него ще зависи дали отново ще повторим грешки от миналото.

Снимки: Facebook /Протести Австрия 2020, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10