Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти създават авторска модна линия с образи от картини

Снимка: Facebook / @FASHIONxNBU

В периода след 1565 година ни пренася колекция "Пролет-лято 2022" на първия университетски моден лейбъл FASHIONxNBU, създаден от студенти и преподаватели в Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет в София. Тя е вдъхновена от картината "Жътва" на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел Стария.

Посланието за завръщане към спокойствието и затопляне на емоциите е предадено чрез много щампи с елементи от картините на живописеца, кожени детайли и бродерии. С изключение на принтовете, всичко е изработено на ръка, а стремежът към нулев отпадък води и до геометрични кройки на дрехите и влагане на остатъчните материали в направата на множество аксесоари.


Устойчивата мода определено е на мода по света, а вече и у нас, посочват дизайнерите. "Течението започна преди няколко години и набира все повече скорост. Това е една от най-доходоносните индустрии, но и една от най-замърсяващите", посочи пред БНР гл. ас. Стефания Темелкова.

Снимки: Facebook / @FASHIONxNBU


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе в Сливен

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе на 14 и 15 юни в Сливен. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието Деян Стратев, който напомни, че породата Ил дьо Франс е една от двете специализирани месодайни породи в..

публикувано на 15.06.24 в 15:52
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25