Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти създават авторска модна линия с образи от картини

Снимка: Facebook / @FASHIONxNBU

В периода след 1565 година ни пренася колекция "Пролет-лято 2022" на първия университетски моден лейбъл FASHIONxNBU, създаден от студенти и преподаватели в Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет в София. Тя е вдъхновена от картината "Жътва" на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел Стария.

Посланието за завръщане към спокойствието и затопляне на емоциите е предадено чрез много щампи с елементи от картините на живописеца, кожени детайли и бродерии. С изключение на принтовете, всичко е изработено на ръка, а стремежът към нулев отпадък води и до геометрични кройки на дрехите и влагане на остатъчните материали в направата на множество аксесоари.


Устойчивата мода определено е на мода по света, а вече и у нас, посочват дизайнерите. "Течението започна преди няколко години и набира все повече скорост. Това е една от най-доходоносните индустрии, но и една от най-замърсяващите", посочи пред БНР гл. ас. Стефания Темелкова.

Снимки: Facebook / @FASHIONxNBU


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новоизбраното 50-то народно събрание започва работа

За 19 юни президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбрания парламент на България. То ще бъде открито в 09.00 ч. от д-р Силви Кирилов, депутат от "Има такъв народ" (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно..

публикувано на 19.06.24 в 05:30

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25