Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна и Молдова вече са страни кандидати за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет одобри Украйна и Молдова да получат статут на страни кандидати за членство. Председателят на Съвета Шарл Мишел нарече решението "исторически момент и "ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза". Украинският президент Володимир Зеленски също го определи като "уникален и исторически момент". ЕС готви финансов пакет от помощ за Украйна на стойност до 9 млрд. евро, съобщи UNIAN.

Британският премиер Борис Джонсън призова държавите от Г-7 и НАТО да предотвратят "лош мир" в Украйна, който би принудил Киев да направи териториални отстъпки, съобщи в-к "Guardian". Срещата на върха на Г-7 ще се проведе на 26-27 юни в Германия, а след това в Мадрид започва среща на върха на НАТО.

САЩ изпращат нова военна помощ на Украйна на стойност от 450 млн. долара. От Белия дом съобщиха, че пратката включва повече мобилни ракетни системи, които да се използват срещу руските настъпващи части. Включени са и десетки хиляди артилерийски снаряди и патрулни лодки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30