Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на черешите - време за усилен труд и голям празник в Кюстендил

10
Снимка: БГНЕС

Само да тръгнете по улиците на Кюстендил в края на юни и няма как да не забележите, че минавате под шпалир от черешови дървета с узрял плод. В този български град в подножието на планина Осогово и на брега на река Банщица, условията за отглеждане на черешови дървета са най-благоприятни в страната ни и тъкмо там те дават изобилен плод. Тази година трудолюбивите стопани се радват на много добра реколта, но за поредна година срещат трудности с намирането на пазари за продукцията. А черешата е нетраен плод, тя трябва да се оползотвори до два-три дни след прибирането от дърветата.

За да засилят вниманието към кюстендилската череша, за която всеки българин знае, че е най-сладка, най-сочна и най-вкусна, от Община Кюстендил организират Празник на черешата. Той се провежда от 15 години в центъра на града и представя разнообразието от сортове червени и бели череши, които се отглеждат в района.

Този плод е истинска гордост за хората от Кюстендил, затова няма двор в града, където да не е засадено поне едно черешово дърво. В стара местна традиция се е превърнало и сладкото от бели череши, за което местните казват, че ако не са го приготвили през пролетта, то няма как да посрещнат спокойно зимата. А черешите създават и радост за окото, когато са подредени и аранжирани с много фантазия и сръчност, специално за празника на черешата. В това ни убеждава Димитринка Укалска, от отдел Култура в Община Кюстендил и допълва, че тази година празникът продължава три дни - от 24 до 26 юни. "Отново ще бъде многоцветен, с богата съпътстваща програма, но да не забравяме, че всички идват в Кюстендил по това време, за да си хапнат от прочутите кюстендилски череши" – казва Димитринка Укалска.

"Трудна е организацията на Празника на черешата, тъкмо за това, защото се провежда по време на черешобера и хората от града са много заети. Винаги е през последния уикенд на юни, когато зреят най-много сортове череши при нас. През далечната 1896 г. тук е проведено първото овощарско изложение и този празник е негов наследник. Всичко правим в знак на благодарност, че ценим даровете, които родната земя ни дава. Искаме да съхраним традицията и това природно богатство на Кюстендил."


Вторият ден от празника е най-важен. Програмата на 25 юни започва в 11 часа с откриване на базар на черешопроизводителите.  Всеки щанд е специално аранжиран, има и конкурс за най-едра череша, за най-оригинално черешово пано, за рисуване с череши и за най-атрактивно вешело. А какво представлява вешелото, което се прави само в Кюстендил и е истинска атракция за гостите на града?

"Вземат се двойки череши, свързани с дръжките си. Те се усукват около дървена пръчка и се прави нещо като грозд от череши – обяснява ни Димитринка Укалска. – Той е над килограм и е комбинация от различни сортове и цветове череши. А когато си хапваш от този грозд черешите с различни вкусове, тогава насладата е пълна. Това е много атрактивна част от аранжировката и без него празникът не минава. Традицията е автентична и за всеки в Кюстендил е приятен спомен, който го връща в детството.

Празникът ни има автентична атмосфера, която се опитваме да съхраним, въпреки модерното ни време. А това, което човек няма как да изпита, ако не посети Кюстендил по времето на черешобера, е характерната щедрост и трудолюбието на хората в нашия край. Тях дължим на богатствата на природни дадености тук – чист въздух, плодородна почва и лечебни минерални извори."

В Празника на черешата се включват освен производители и различни институции.  На своя щанд Институтът по земеделие в Кюстендил представя тази година 10 сорта череши, на които се залага голямо бъдеще. В развлекателната програма най-активни са читалищата. На тема "череши" работят около 30 читалища, всяко от които има свои представители и в кулинарното състезание с награди, организирано от Общината. Конкурсът "Череши в кухнята" е за истински новатори и професионалисти. Те се състезават в отделни атрактивни категории –за здравословна рецепта с череши, иновативна кухня с череши, атрактивно ястие с череши, съвършен вкус с череши, а награди се присъждат и за най-оригиналната рецепта с череши. Хит от миналата година е баницата, но не каква да е, а с кюстендилски череши.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23