Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оставката на правителството поставя под риск реформите в различни сектори

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Нивата на корупция, с които се свързва България, са лоша визитка за възможността ни да привличаме външен капитал, посочват предприемачи

Снимка: pixabay

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика.

Макар и законосъобразен, вотът дойде в момент, в който поставя под риск множество реформи в различни сектори. От тяхното провеждане зависи и получаването на над 13 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост, чието внасяне за одобрение от Европейската комисия също закъсня драстично.

"Изоставаме с повече от година по отношение на реформите, с които са обвързани средствата, които България ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост" – алармира пред bTV икономистът Георги Ангелов. Колегата му Петър Ганев също смята за проблем забавянето на пакета от реформи, особено онези във финансов аспект. Настоящата ситуация удивително напомня политическите събития отпреди година.

"През 2021 година минахме през поредица от избори. През по-голямата част от нея нямаше работещ парламент. Направи се една актуализация на бюджета, но беше забавено изпращането на Плана за възстановяване и устойчивост. Когато отлагаш решаването на въпроси, касаещи получаването на европейски средства, които могат да бъдат използвани в период на криза, това неминуемо се отразява на икономиката."

Нестабилната политическа ситуация в България влияе негативно на инвестиционния климат, отчитат анализатори. Успешни български предприемачи също не скриват притесненията си страната ни да не даде заден ход по отношение на развитието на средата за бизнес.

"За първи път през последните 6-8 месеца видях някаква истинска промяна. Видях политици, които не се държат като политици. Които идват от друг сектор и се опитаха да направят нещо добро" – посочи пред БНР предприемачът Велизар Величков.

Подобни мотиви изведоха на площада и собственика на българска компания-еднорог Христо Борисов. Създадена преди 4 години, с цел да подпомогне бизнеса в отчитането на корпоративните разходи, компанията му вече е оценена на 1 милиард долара. Възходът им обаче е въпреки, а не благодарение на законовите регулации в страната ни. "Над 60 инвеститора отказаха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешен бизнес на пазарен принцип. 15 дни преди да фалираме през 2019-а успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират. Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България, а и 550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма" – написа предприемачът в социалната мрежа.

"Без значение коя партия и кое правителство е на власт, искаме народните представители да разбират какво означава екосистема и как се създават компании, които могат да променят траекторията на държавата, от гледна точка на добавената стойност – посочи бизнесменът в интервю за БНР-"Хоризонт". – Важно е да разбират, че нивата на корупция, с които се свързва България, са изключително лоша визитка за възможността ни да привличаме външен капитал. Фактът, че свободата на словото и медиите е на рекордно ниски нива, също плаши много инвеститорите. Всички рейтинги, които се публикуват от рейтинговите агенции са много важни, защото по тях се определя какво е мнението на инвеститорите за политическата обстановка тук. Те не бива да се подценяват, а по-скоро да служат като основа за дебат, вместо една или друга политическа партия да си приписва успехите на дадена фирма или бизнес отрасъл."

Съставил: Йоан Колев

Снимки: pixabay

Още от категорията

Българският кораб "Рожен" е отплавал от украинското пристанище Черноморск

След петмесечен престой на пристанище "Черноморск" в Украйна, товарният кораб "Рожен", на компанията "Параходство Български морски флот", е отплавал рано тази сутрин от украинското пристанище Черноморск, съобщи МВнР. Благодарение на ежедневна..

публикувано на 05.08.22 в 11:15
Христо Алексиев

Кризисният щаб в енергетиката набеляза основните мерки за преодоляване

Сформираният от служебния премиер Гълъб Донев кризисен щаб в енергетиката, проведе първото си заседание. След приключването му, служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който ръководи..

публикувано на 04.08.22 в 19:25
 Гълъб Донев

Правителството подготвя търг за газови доставки

Идната седмица правителството ще обяви търг за доставки на втечнен газ, за да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон, съобщи премиерът Гълъб Донев преди началото на първото заседанието на служебния кабинет.  В петък..

публикувано на 04.08.22 в 12:00