Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия продължава да тероризира цивилните в Украйна с ракетни нападения

Белгород Днестровски, Одеска област, 1 юли 2022 г.
Снимка: ДСНС України / REUTERS

17 души, сред които и едно дете, са загинали след поредния руски ракетен удар срещу жилищен блок и почивна станция в Одеска област на Украйна, съобщи местната администрация. Съобщава се за 31 ранени цивилни. Сред тях са 4 деца и бремена жена. От руините са извадени 8 оцелели, от които 3 деца. Ракетата Х-22 е пусната от стратегически бомбардировач Ту-22. Атаката срещу Одеска област идва като отмъщение след като руските части бяха принудени от украинската артилерия да избягат от стратегическия крайбрежен остров Змейни.  

Сателитно изображение на остров Змейни, 29 юни 2022 г. Снимка: Planet Labs PBC / REUTERS

Руските части активно настъпват към град Лисичанск, като и двете страни във войната съобщават за тежки боеве в района на местната нефтена рафинерия.

Започващото от 1 юли председателство на Чехия в ЕС си поставя пет основни приоритета, като всички те са породени от войната в Украйна. Приоритетите са:  Управление на бежанската криза и следвоенно възстановяване на Украйна; Енергийна сигурност; Укрепване на отбранителните способности на Европа и сигурността на киберпространството; Стратегическа устойчивост на европейската икономика; Устойчивост на демократичните институции.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35