Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последната седмица няколко европейски държави, включително и България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова вълна от Covid-19.
Ако ви предстои пътуване в чужбина, следва да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията ѝ. Към настоящия момент списъкът на страните членки на ЕС, които все още не са отменили ограниченията за пътуване, свързани с разпространението на Covid-19, включва следните държави: Испания, Малта, Холандия, Португалия, Словакия и Франция.

Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

ЕС удължи Covid сертификата за пътуване в рамките на Съюза до лятото на 2023г., като посочи, че документът е изиграл важна роля за улесняването на свободното движение в целия блок през изтеклите две години.

Документът, който е безсрочен за хората с поставена бустерна доза ваксина срещу Covid-19, ще бъде валиден до 30 юни 2023 г. Ако обаче ситуацията по отношение на пандемията продължи да се подобрява, сертификатът може да бъде отменен и по-рано, съобщава ЕС.

Документът може да се изисква за пътуване от една европейска държава в друга в зависимост от епидемичната ситуация и приетите мерки на отделните страни членки.

За първи път сертификатът ще може да се издава след извършването на антигенни тестове в лицензирани лаборатории.

Сертификати ще се издават и за участващи в клинични изпитвания, като идеята е да се насърчат по-нататъшните изследвания на ваксините срещу Covid-19.

Франция обсъжда въвеждането на граничен здравен пропуск, който ще е валиден до края на месец март 2023 г. Към момента Франция категоризира страните в два цвята – зелен и оранжев. В зависимост от категорията, в която е поставена държавата от която пристигат, гражданите следва да спазват различни правила за влизане.

Пристигащите от държавите от зеления списък – който включва всички държави от ЕС, Обединеното кралство и Съединените щати, наред с други, могат да влязат във Франция с ваксинация срещу коронавирус, удостоверение за възстановяване или отрицателен тест. Пътуващите, които са под 12 години не подлежат на такова изискване. Пътниците от страни в оранжевия списък към настоящия момент могат да влизат само със сертификат за ваксинация или отрицателни резултати, заедно с клетвена декларация, удостоверяваща липсата на симптоми на Covid-19.

Съставил: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05