Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Интензивни сражения в Лисичанск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават интензивните сражения за контрола на град Лисичанск. Представител на проруските сепаратисти от т.нар. Луганска народна република обяви, че техните сили, подкрепяни от руската армия, са обкръжили напълно Лисичанск - последния град под контрола на Киев, предаде Франс прес. Украинската армия призна, че около Лисичанск се водят тежки боеве, но отрече градът да е напълно обкръжен от сепаратистите и руската армия. Ако Лисичанск падне, руската армия и сепаратистите вече ще контролират напълно Луганска област.

Най-малко трима души са загинали и четирима са ранени в руския град Белгород – близо до границата с Украйна, където рано тази сутрин отекнаха поредица гърмежи, съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Щети са нанесени на около 40 къщи и 11 жилищни блока. Предполага се, че се е задействала противовъздушната отбрана.

Украинските въоръжени сили планират да продължат да атакуват маршрутите за осигуряване на доставки за руските войски от Белгород към южната част от Харковска област, прогнозира вашингтонският Институт за изследване на войната. За целта ще бъдат използвани и американските системи за залпов огън ХАЙМАРС.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Украйна се е опитала да удари военни обекти на беларуска територия, но всички ракети са били прихванати, съобщи “Ройтерс”. Думите му идват седмица, след като от Украйна дойде твърдението, че изстреляни от Беларус ракети са поразили граничен регион. Лукашенко обаче отрече намеса на страната му, която да доведе до ескалация на конфликта.

Русия е сменила военната тактика, за да принуди Украйна да се съгласи на териториални отстъпки, каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, цитиран от агенция Укринформ. Атакувайки с по-мощни крилати ракети, тя иска да предизвика масови панически настроения сред хората и да ги принуди да оказват натиск върху правителството си, поясни съветникът. Той добави, че Русия влага средства и в проруското лоби на световната политическа сцена, за да получи подкрепа. По думите му, пример за това е новата статия на Хенри Кисинджър, в която се говори за териториални отстъпки като възможност за спиране на войната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14