Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Pixabay

На много места по света, включително и в България, Covid-19 започва отново да напомня на себе си. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова Covid вълна. Властите призовават пътуващите зад граница да се съобразят с увеличаването на случаите на инфекцията и да вземат съответните превантивни мерки. Все повече европейски държави връщат изискването за носене на защитна маска в затворени помещения. Освен това, преди пътуване, те препоръчват всеки да получи бустерна доза ваксина.

Ако ви предстои път в чужбина, следва да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни.

Въпреки че повечето държави от ЕС и Европейското икономическо пространство вече отмениха ковид мерките за пътниците, все още Франция, Холандия, Малта и Испания продължават да изискват гражданите, пристигащи от т.нар. трети държави да спазват ограниченията при пътуване, свързани с Covid -19. Това означава, че пътуващите от трети държави към тези европейски страни, следва да представят сертификат за ваксинация, за възстановяване или отрицателен тест.

Финландия официално отмени ограниченията за влизане в страната, свързани с Covid -19, считано от 1 юли. Това означава, че всички пристигащи, са освободени от необходимостта да представят документ за завършен цикъл на ваксинация или резултат от тест за Covid -19. Промените засягат и пътниците от държави извън ЕС и Шенгенската зона в т.ч. Обединеното кралство, Съединените щати, Русия, както и Турция.

Португалия отмени ограничителните мерки, свързани с Covid -19 при влизане в страната. Считано от 1 юли, от пристигащите вече не се изисква да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid -19 или документ за ваксинация или преболедуване.

Въпреки това, властите напомнят, че някои вътрешни Covid мерки все още остават в сила. Туристите следва да се съобразят с изискването да носят защитна маска в обществения транспорт, в аптеките и в някои обществени заведения, съобщава сайтът Visit Portugal.

Франция призовава туристите да бъдат внимателни, когато посещават страната заради нарастващите случаи на Covid -19. Властите препоръчват носенето на предпазни маски, но поясниха, че засега не предвиждат връщане на допълнителни ограничителни мерки, които биха отблъснали пътуващите. По данни на СЗО, Франция е регистрирала 637 166 нови случая на коронавирусна инфекция през последните седем дни. През същия период, смъртните случаи от инфекцията в страната са 242.

Кипър връща задължителното използване на защитни маски на закрито за всички лица над 12-годишна възраст, заради значителното повишаване на броя на новооткритите случаи и хоспитализираните с коронавирус през последните дни, съобщава програма „Хоризонт“ на БНР. Мярката влезе в сила на 8 юли т.г.Носенето на защитна маска е задължително за всички закрити помещения, с изключение на семейните автомобили, по време на хранене в заведения, при спортни и физически упражнения (например във фитнес зали и танцови школи). Глобата за неспазване на мярката е 300 евро, напомня здравното министерство на Кипър.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман...

публикувано на 02.05.24 в 18:44