Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Pixabay

На много места по света, включително и в България, Covid-19 започва отново да напомня на себе си. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова Covid вълна. Властите призовават пътуващите зад граница да се съобразят с увеличаването на случаите на инфекцията и да вземат съответните превантивни мерки. Все повече европейски държави връщат изискването за носене на защитна маска в затворени помещения. Освен това, преди пътуване, те препоръчват всеки да получи бустерна доза ваксина.

Ако ви предстои път в чужбина, следва да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни.

Въпреки че повечето държави от ЕС и Европейското икономическо пространство вече отмениха ковид мерките за пътниците, все още Франция, Холандия, Малта и Испания продължават да изискват гражданите, пристигащи от т.нар. трети държави да спазват ограниченията при пътуване, свързани с Covid -19. Това означава, че пътуващите от трети държави към тези европейски страни, следва да представят сертификат за ваксинация, за възстановяване или отрицателен тест.

Финландия официално отмени ограниченията за влизане в страната, свързани с Covid -19, считано от 1 юли. Това означава, че всички пристигащи, са освободени от необходимостта да представят документ за завършен цикъл на ваксинация или резултат от тест за Covid -19. Промените засягат и пътниците от държави извън ЕС и Шенгенската зона в т.ч. Обединеното кралство, Съединените щати, Русия, както и Турция.

Португалия отмени ограничителните мерки, свързани с Covid -19 при влизане в страната. Считано от 1 юли, от пристигащите вече не се изисква да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid -19 или документ за ваксинация или преболедуване.

Въпреки това, властите напомнят, че някои вътрешни Covid мерки все още остават в сила. Туристите следва да се съобразят с изискването да носят защитна маска в обществения транспорт, в аптеките и в някои обществени заведения, съобщава сайтът Visit Portugal.

Франция призовава туристите да бъдат внимателни, когато посещават страната заради нарастващите случаи на Covid -19. Властите препоръчват носенето на предпазни маски, но поясниха, че засега не предвиждат връщане на допълнителни ограничителни мерки, които биха отблъснали пътуващите. По данни на СЗО, Франция е регистрирала 637 166 нови случая на коронавирусна инфекция през последните седем дни. През същия период, смъртните случаи от инфекцията в страната са 242.

Кипър връща задължителното използване на защитни маски на закрито за всички лица над 12-годишна възраст, заради значителното повишаване на броя на новооткритите случаи и хоспитализираните с коронавирус през последните дни, съобщава програма „Хоризонт“ на БНР. Мярката влезе в сила на 8 юли т.г.Носенето на защитна маска е задължително за всички закрити помещения, с изключение на семейните автомобили, по време на хранене в заведения, при спортни и физически упражнения (например във фитнес зали и танцови школи). Глобата за неспазване на мярката е 300 евро, напомня здравното министерство на Кипър.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00