Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия осигури дългосрочни доставки на боеприпаси за Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски уволни посланиците на Украйна в Германия, Чехия, Унгария, Норвегия и Индия. Зеленски определи това като нормална дипломатическа практика. Посланикът в Германия Андрий Мелник стана известен с многократните си настоявания за по-голяма подкрепа за Украйна от германското правителство под формата на по-тежко въоръжаване. Наскоро той беше критикуван заради защитата му на украинския националистически лидер Степан Бандера, съобщават българските медии. Според вестник "Билд" Мелник ще бъде назначен в украинското външно министерство и през есента може да стане заместник-министър.

Смяната на посланика в Германия става в момент на усложнени отношенията между Киев и Берлин заради спор за газова турбина за "Северен поток", ремонтирана в Канада. Германия настоява за връщането ѝ на "Газпром", за да се осигурят доставките на газ за Европа, а Украйна настоява канадските власти да я задържат, тъй като изпращането ѝ в Русия би било в разрез със санкциите. Вчера Канада реши да върне турбината на Германия.

Междувременно стана ясно, че германското правителство е осигурило дългосрочни доставки на боеприпаси за противовъздушните системи "Гепард", обещани на Украйна. Боеприпасите ще бъдат произвеждани от норвежки производител. Доставката на противовъздушните системи „Гепард“, които ще помогнат на Украйна да защити критична инфраструктура, се очакват от този месец, предаде БТА.

Войната в Украйна беше доминираща тема и на срещата на върха на Г-20 на остров Бали. В 5-часов разговор с китайския министър на външните работи Ван И в рамките на срещата американският държавен секретар Антъни Блинкън е настоял Китай да се противопостави на инвазията на Русия в Украйна. Според Блинкън Китай няма как да остане неутрален по отношение на конфликта в Украйна, който представлява предизвикателство за международния световен ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30