Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия отнема сертификатите на български военни заводи

Снимка: terem.bg

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени от нея на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Става дума за българските "Терем - Летец" и "Авионамс", и чешкото "Лом Прага". Преустановява се предоставянето на проектантска и техническа помощ за капиталови ремонти, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документация, както и доставка на резервни части за хеликоптери МИ. Компаниите ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство. Според Захарова, това действие е в отговор на военната помощ, която страните от ЕС и НАТО оказват на режима в Киев, и на планираните ремонти на украинска военна техника в някои от страните от Източна Европа.

"Терем – Летец" е специализиран в ремонт на вертолети Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. "Авионамс" извършва капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете МиГ, Су и учебните Л39.

"Министерството на отбраната все още няма официално потвърждение, че Русия отнема лиценза на България за ремонт на вертолетите руско производство, които са на въоръжение в армията ни, но ако това е факт, стъпката е очаквана", каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00