Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при президента преди третия проучвателен мандат

ИТН е за коалиция от същите четири партии, но на база равноправно партньорство

Снимка: БГНЕС

ИТН няма претенции премиерът да бъде излъчен от тях. Името му трябва да бъде определено чрез договаряне на бъдещите коалиционни партньори, така, че той да бъде обединяваща фигура. Това стана ясно от среща на представителите на ИТН с президента Румен Радев в рамките на консултациите за съставяне на нов кабинет с третия проучвателен мандат в рамките на настоящия парламент. 

"Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отиваме на нови предсрочни парламентарни избори", – напомни президентът. Той попита ИТН как те виждат изход от настоящата криза и дали партията е отворена за диалог.

"Ние като политическа партия смятаме, че в тази кризисна ситуация е по-добре отново да има правителство, според нас е най-добре със същите четири партии, защото като основни положения и цели ние сме сходни. Имаме, разбира се, разминавания, но те са по-малки пред общите ни цели за разлика от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", с които нямаме допирни точки в тази посока", каза Тошко Йорданов от ИТН.

По думите му обаче коалицията трябва да е конструирана по по-равнопоставен начин, "да няма издаване на заповеди, а да има партньори". От ИТН поискаха също лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев "да отстъпят по-встрани", а на преден план да излязат експертите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40