Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Поне три жертви на ракетна атака в украинския град Днипро

Украински военен патрул в Днипро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко трима души са убити и 15 ранени при ракетна атака в украинския град Днипро. Според управителя на Днепропетровска област Валентин Резниченко ракетите са ударили индустриална зона и намираща се наблизо оживена улица.

Сградите на два големи университета в Николаев бяха поразени от руски ракетен обстрел. Според Александър Сенкевич, кмет на южния украинския град, учебните заведения са били уцелени от десет ракети.

Руското министерство на отбраната заяви, че ударът с крилати ракети срещу украинския град Виница в четвъртък е бил насочен срещу сграда, в която служители от въоръжените сили на Украйна са се срещали с чуждестранни доставчици на оръжия. Украйна обаче отрече да е била ударена военна цели уточни, че е мишена е станал културен център, използван от пенсионирани ветерани. Във видеообръщението си от тази нощ президентът Володимир Зеленски каза, че четирима души все още се издирват след нападението, а 200 са потърсили помощ.

Украинските ракетни удари са унищожили над 30 руски военни логистични центъра през последните седмици и значително са намалили атакуващия потенциал на Русия, съобщи говорител на Министерството на отбраната на Украйна.

Украйна получи от Великобритания първата доставка от модерни далекобойни реактивни системи за залпов огън, способни да поразяват цели в радиус до 80 км,съобщи в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников. “Пристигнаха първите М270! Те ще станат добра компания за HIMARS на бойното поле”, написа той, имайки предвид американските прецизни ракетни системи, които наскоро бяха задействани във войната.

Скоро ще бъде готов окончателният документ “Инициатива Черно море”, който ще позволи износа на зърнени култури от Украйна, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес. Новината дойде след преговори между Москва, Киев, Анкара и ООН, провели се в Истанбул. Договореното споразумение цели през Черно море да бъдат изнесени около 20 млн. тона зърнени култури, блокирани в украински складове. Сделката трябва да улесни руския износ на зърнени култури и на торове, засегнат от западните санкции.

Русия се опитва не само да разруши Украйна, но и да дестабилизира ЕС, заяви говорител на Европейската комисия. Той визира руските атаки в интернет, в енергетиката, при доставките на храни, разпространяването на фалшиви новини и пропаганда. Дезинформацията се разпространява чрез свързани с Русия организации, хакери, тролове, както и чрез местни фигури, включително политици.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14