Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще изрази позиция за македонския език пред ЕС

Снимка: архив

Истинските преговори на Северна Македония за членство в ЕС ще започнат, когато българите бъдат вписани в конституцията на страната, увери външният министър Теодора Генчовска. Едва тогава ще има нова междуправителствена конференция, на която ще започнат преговорите по същество. Генчовска припомни, че още на 15 декември 2021 г. от Скопие е изпратена нота, че те имат готовност за включване на българите в конституцията.
На Междуправителствената конференция на 19 юли в Брюксел за начало на преговорите на Албания и Северна Македония с ЕС България с декларация ще изрази своята позиция за македонския език. България не го признава, но не можем да задължим останалите страни в ЕС да приемат нашата позиция, каза Генчовска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25
Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35