Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества рождението на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски в София
Снимка: БГНЕС

Със стотици прояви в цялата страна се отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово. В храма "Св. Николай" беше отслужена литургия. После бяха поднесени венци и цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева.

Подбалканският град посреща и участниците в националния поход "По стъпките на Апостола", които през последните дни изминаха различни пътеки в Стара планина, свързани с делото на великия българин. В 21 ч. с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. На площад "Васил Левски" ще се проведе тържествен митинг-заря с участието на президента Румен Радев. Церемонията ще се предава пряко от БНР. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими". Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен..

публикувано на 01.05.24 в 07:45

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45