Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП започна преговорите за съставяне на правителство

Отцепниците няма да подкрепят кабинет с участието на ИТН

Снимка: БГНЕС

По-малко от половин час продължи първата среща на БСП с "Продължаваме промяната" в преговорите за създаване на правителство с мандата на левицата. Не сме коментирали персонален състав преди разговорите с другите партньори и нямаме 121 депутати подкрепа, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Продължаваме промяната" са поискали преговорите да продължат, докато в парламента се прокарат промените в антикорупционното законодателство.

Нинова допълни, че в програмата на бъдещото управление е записано полагането на усилия за възстановяване на отношенията с Русия и разговори с всички възможни доставчици на газ, включително и „Газпром”. Тя не изключи при провал на преговорите да се отиде на избори.

Срещата с "Има такъв народ" ще се проведе на 20 юли, а ден по-късно ще бъдат разговорите с "Демократична България", които държат да са последни.

Междувременно стана ясно, че напусналите “Има такъв народ” народни представители няма да подкрепят правителство с участието на бившата си партия.“ Оценката на поведението на ИТН показва, че е непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши”, заяви пред Нова Нюз независимият депутат Георги Георгиев.

Георги Георгиев

Според него е важно да се зададе въпросът, дали държавата заслужава да има нов нестабилен кабинет и скоро след това, отново с несъществуващи аргументи, да бъде вкарана от ИТН в политическа криза. Депутатът потвърди, че т.нар. отцепници възнамеряват да създадат ново движение начело с министъра на спорта в оставка Радостин Василев. “Има възможност движението да се коалира предизборно с “Продължаваме промяната”, разкри той.


Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14