Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Путин спомена за напредък относно износа на украинско зърно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Резултатът от посредническите усилия на Турция по отношение на украинския износ на зърно ще има положително въздействие за света”, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, който се срещна с руския си колега Владимир Путин в Техеран. От своя страна, Путин каза, че всички въпроси относно износа на зърно от черноморските пристанища все още не са решени, но наличието на напредък вече е добър знак. Той призова също така Западът да премахне ограниченията върху износа на руско зърно, ако иска да подобри ситуацията на международните пазари на храни. 

Украинската армия е ударила ключов мост в контролирана от Русия южна територия с получени от САЩ ракетни установки "Хаймарс", съобщи регионален служител от назначените от Русия власти, предаде Ройтерс. А в разпространено от ТАСС видео Кирил Стремусов, зам.-ръководител на поставената от Русия администрация на Херсонска област, заяви, че украинската армия е поразила Антоновския мост в Херсон, нанасяйки щети на пътя, но без да причини жертви. Дългият около километър мост е един от двата пропускателни пункта към контролираната от руснаците територия от западната страна на реката, където се намира и главният град на района Херсон, в който преди руската инвазия живееха 280 хил души.  

Първата дама на Украйна Олена Зеленска прие от името на своя народ награда за правата на човека като признание за борбата на украинците срещу руската инвазия, съобщи Асошиейтед прес. “За мен е чест да бъда тук и да приема тази награда от името на всички украински мъже и жени, борещи се с руската агресия”, заяви тя по време на посещението си във Вашингтон. Олена Зеленска беше посрещната в Белия дом от президента Джо Байдън и съпругата му Джил и днес тя ще говори пред членовете на американския Конгрес. От Киев Володимир Зеленски каза, че изказването й ще бъде важно, както и че той силно вярва да бъде чуто от хората, които отговарят за вземането на решенията в САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35