Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия и Украйна подписват споразумение за износа на зърно от Украйна

Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна ще подпишат днес в Истанбул предложеното от ООН споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи турското президентство. С финализирането на сделката ще бъде решена кризата около износа на 25 млн. тона зърно, изтъква турският вестник "Карар". Освен деблокирането на зърнения износ споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш съобщи, че ще присъства на събитието заедно с турския президент Реджеп Ердоган и представителите на Русия и Украйна. 

Руските сили изглежда се приближават към втората по големина украинска електроцентрала - ТЕЦ “Углегорск”, на 50 км североизточно от Донецк, с цел да завземат критична инфраструктура и градовете Краматорск и Славянск, съобщи британското разузнаване. Един от най-гъсто населените райони на украинския град Харков беше подложен на обстрел вчера, каза кметът на града Игор Терехов и отправи призив към цивилните да не напускат укритията си. Имаше съобщения за сериозен обстрел и в Николаев. 

Европейският съюз затяга ограниченията срещу санкционирани лица, често в близки отношения с руския президент Владимир Путин. Те ще трябва да декларират активите си в ЕС, за да бъдат замразени, а ако откажат, може да се стигне до криминални обвинения и конфискации. На прицел са 48 лица и 9 дружества, сред които най-голямата руска банка "Сбербанк", актьорите Владимир Машков и Сергей Безруков, членове на рокерския клуб "Нощните вълци", пише "Гардиън". ЕС реши също така да предостави 50 млн. евро военна помощ на Украйна. 

Великобритания ще изпрати голям брой артилерийски пускови установки и над 1600 противотанкови оръжия на Украйна, заяви британският министър на отбрана Бен Уолъс. Обединеното кралство вече е доставило на страната редица видове военно оборудване, включително почти 7 хил. противотанкови оръжия, хиляди ракети и бронирани военни машини, както и е провело обучения на украински войници. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00