Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Азербайджан разширяват сътрудничеството с фокус върху енергетиката и транспорта

Снимка: БГНЕС

В Баку премиерът Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ за България, извън вече определените във връзка с новия интерконектор Гърция-България. Подробностите по евентуалните нови доставки ще бъдат обсъдени от министрите на енергетиката на двете страни. Стратегическото партньорство между България и Азербайджан ще продължи да се развива активно с фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения. Това е информацията, която дава около визитата на премиера правителствената пресслужба.

В рамките на посещението си в Баку днес Петков се е срещнал и с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. Беше отбелязано, че двустранният търговски оборот може да бъде увеличен. Нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

"В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация", написа Петков във Facebook след срещата с президента на Азербайджан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да овладееш жестовия език може да бъде интересно, приятно и много полезно

В България има 120 хиляди глухи хора, по неофициални данни. Много от тях не искат да учат жестов език, въпреки че им е полезен. В училищата няма превод за нечуващите деца… Всичко това са обективни факти, които се превръщат в движещ мотив за родения в..

публикувано на 29.05.24 в 12:25

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната..

публикувано на 29.05.24 в 11:48

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10