Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Войната в Украйна не е заплаха за туризма по българското Черноморие

Снимка: МО-архив

Няма абсолютно никаква опасност нито за корабоплаването, нито за туризма и туристите по българското Черноморие. Това каза пред БНТ министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Туристите могат спокойно да използват българските плажове. Случва се да изплуват остатъци от военни обекти заради войната в Украйна, но морето се наблюдава и се реагира своевременно, каза Заков.

Въпреки всекидневните боеве в Донбас, където са съсредоточени 60% от руските военни сили, там няма съществен напредък на руското настъпление. След разрушаване на три ключови моста водещи към Херсон и прекъсването на железопътната линия към града, украинските сили се опитват да настъпват към областния център, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната - ISW.

Президентът на Германия призова немците да се примирят със "съществени" лишения заради руската агресия в Украйна. В реч в град Падерборн Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че Русия поставя под въпрос не само границите, а и самата държавност на Украйна, но войната не е само срещу Киев, а и "срещу единството на Европа". "Не бива да се оставяме да бъдем разделяни. Не бива да допускаме обещаващото дело на обединена Европа да бъде унищожено," каза Щайнмайер, предава БГНЕС.

В Египет руският външен министър Сергей Лавров отново обвини Запада, че е виновен за хранителната криза и спирането на износа на жито от Украйна и Русия. За да тръгне износа от Украйна, Лавров поиска Западът да вдигне санкциите срещу руските кораби. Той подчерта, че по Инстанбулското споразумение всеки украински кораб, плаващ в Черно море, ще трябва да се придружава от руски, турски и кораб на трета страна. Лавров не уточни, коя е тази страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14