Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българският премиер е решен да се бори срещу търговия с влияние на Путин

Снимка: unian.net

Френският президент Еманюел Макрон обвини Москва, че започва "нов тип хибридна световна война" в която информацията, енергията и храната са военни инструменти. "Това е териториална война, каквато смятахме, че е изчезнала от европейските земи -  война от началото на 20-ти, дори от 19-ти век", добави Макрон, който е на посещение в Бенин, предава AFP.

При нужда Франция може да осигури на Германия през зимните месеци от своя природен газ 5% или това е 2% от потребностите на Германия, съобщи енергийното министерство в Париж.

Италианската компания Eni съобщи, че ще получи около 27 млн.куб. м. газ от "Газпром" в сряда вместо среднодневните 34 млн., предава REUTERS.

Пред британският в-к Times българският премиер в оставка Кирил Петков заявява, че си е спечелил могъщи врагове, когато е сложил край на зависимостта на България от руския газ. Той казва, че е решен да продължи борбата срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги, пише изданието, цитирано от БТА.

Руски ракети са обстреляли предградието Вишегородски район на Киев, съобщи ръководителят на столичната военна администрация Алксей Кулеба. Обичайните нападения след полунощ е имало и срещу Николаев и Харков, предава UNIAN, като руската армия отново е използвала ракети С-300, които са противоавиационни и нискоефективни по наземни цели. Продължава руското настъпление в Донецк срещу градовете Бахмут и Славянск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45