Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българският премиер е решен да се бори срещу търговия с влияние на Путин

Снимка: unian.net

Френският президент Еманюел Макрон обвини Москва, че започва "нов тип хибридна световна война" в която информацията, енергията и храната са военни инструменти. "Това е териториална война, каквато смятахме, че е изчезнала от европейските земи -  война от началото на 20-ти, дори от 19-ти век", добави Макрон, който е на посещение в Бенин, предава AFP.

При нужда Франция може да осигури на Германия през зимните месеци от своя природен газ 5% или това е 2% от потребностите на Германия, съобщи енергийното министерство в Париж.

Италианската компания Eni съобщи, че ще получи около 27 млн.куб. м. газ от "Газпром" в сряда вместо среднодневните 34 млн., предава REUTERS.

Пред британският в-к Times българският премиер в оставка Кирил Петков заявява, че си е спечелил могъщи врагове, когато е сложил край на зависимостта на България от руския газ. Той казва, че е решен да продължи борбата срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги, пише изданието, цитирано от БТА.

Руски ракети са обстреляли предградието Вишегородски район на Киев, съобщи ръководителят на столичната военна администрация Алксей Кулеба. Обичайните нападения след полунощ е имало и срещу Николаев и Харков, предава UNIAN, като руската армия отново е използвала ракети С-300, които са противоавиационни и нискоефективни по наземни цели. Продължава руското настъпление в Донецк срещу градовете Бахмут и Славянск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35