Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничното село Гюешево организира традиционната "Хайдушка вечер"

Румена Войвода
Снимка: архив

Граничното село Гюешево събира жители и гости на традиционната хайдушка вечер, посветена на Румена войвода и на Илинден, по стар стил. Според историческите изследвания Румена войвода е родена в селото през 1829 година и действала с четата си в годините на османската власт в този район. 

На събора, който продължава с концертна програма и народно веселие в центъра на селото, се очаква да се съберат хора от цялата страна, свързани с този край. 

Преди години, в Гюешево правели и възстановка по посрещането на легендарната Румена войвода и четата ѝ, но тази година ще има поклонение и поднасяне на венци пред паметната плоча на войводата, открита през 2019 година в двора на местното читалище. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00