Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клетва полага четвъртият служебен кабинет на Румен Радев

Снимка: president.bg

Днес клетва ще положи назначеният от президента Румен Радев четвърти служебен кабинет. Това е и стотното правителство на България. На церемония в Гербовата зала в президентството държавният глава ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство.

Служебен премиер в новото правителство е Гълъб Донев, заемал поста служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от Радев през януари 2017 г.

Министър на финансите е Росица Атанасова Велкова-Желева, заместник-министър на финансите в досегашния кабинет. 

Министър на отбраната е Димитър Стоянов - главен секретар на президента в двата мандата на Радев. Преминал е обучение във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия, Военната академия „Г. С. Раковски”, Военновъздушния колеж „Максуел” в САЩ. 

Асен Меджидиев, председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС, е министър на здравеопазването.

Николай Милков, служебен министър на външните работи, е бил посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО. 

Френският възпитаник Крум Зарков е служебен министър на правосъдието. Бил е член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание. 

Министърът на културата Велислав Минеков е заемал същата длъжност в двата служебни кабинета през 2021 г. 

Явор Гечев - служебен министър на земеделието, е бил председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България и заместник-министър на земеделието в двете служебни правителства през 2021 г.

Възпитаникът на Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian” Никола Стоянов е министър на икономиката и индустрията. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа. 

Завършилият Калифорнийския университет в САЩ Росен Христов е министър на енергетиката. Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, в последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45