Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Чавдарова рисува щастието в своите картини

Снимка: bgmf.eu и @LUMMIXPLOVDIV

Ако в картината на краткия ти досега живот присъстват сиви, приглушени тонове, се случва да заставаш на огряно от слънчевите лъчи място и с притворени очи да черпиш от изобилието. Тогава – подобно на струящата светлина, от която има за всички, се раждат смелите мечти.

Макар да има десет братя и сестри, всяко утро Джанет вижда най-напред лицата от своето голямо семейство на изоставените деца. От съвсем малка по социални домове, а от четири години и в преходно жилище, тя споделя: "Просто искам да бъда щастлив човек." И в една-единствена дума побира всичките си мечти.

Джанет на откриването на учебната година в Националната гимназия за  сценични и екранни изкуства

Джанет Чавдарова е сред стотината зрелостници, които през т.г. отпразнуваха абитуриентския си бал в компанията на президента Румен Радев и неговата съпруга в резиденция "Бояна". Чрез благотворителната си инициатива "Подкрепи една мечта" държавният глава помага на младежи, израсли в социални институции, да продължат образованието си или да започнат работа. Възпитаник на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, Джанет преследва голямата си цел да влезе в Националната художествена академия, за да учи рекламен дизайн.

"Занимавам се с танци, рисувам, пея – разказва тя. – От първия ми дом – "Мария-Луиза", ни водеха на уроци по рисуване в Стария град в Пловдив. Ходехме всяка седмица по веднъж и оттам много се вдъхнових. Освен това доста време бях и хореограф. Преподавах на дечица, на големи и това е другото нещо, чрез което аз наистина се освобождавам. По принцип танцувам абсолютно всякакъв вид танци, но най-вече имам влечение към хип-хопа."

На благотворителния концерт в нейна подкрепа с кмета на Пловдив Здравко Димитров

Джанет рисува от шестгодишна, а уменията ѝ впечатляват изтъкнати личности в Пловдив, които със съдействието на общината през 2018 г. организират благотворителен концерт, за да я подкрепят. Целта е да се съберат средства, с които тя да отиде на курс по рисуване. Талантливото момиче успява да продаде всичките си творби на съпътстващата събитието изложба, а от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в града й подават ръка. Година по-рано пък Джанет участва в създаването на светлинна инсталация в пловдивския квартал "Столипиново" като елемент от фестивала LUMIXX.

"Аз съм много абстрактен човек – определя себе си тя. – Обичам всичко и нямам определена любима картина, скулптура или нещо подобно. Но "Нощна стража" на Рембранд за мен е специална и главно заради нея се чувствам мотивирана да продължа. В момента работя върху една японска картина, която я правя на коприна. Отнема доста време и се надявам, че в крайна сметка ще се получи, защото ще бъде изложена в една столична галерия."

Ала изкуство, затворено между четири стени, не удовлетворява в пълна степен свободолюбивата художничка, която мечтае някой ден нейно произведение да бъде изложено на публично място. "Някъде, където може да се види с просто око и да бъде оценено. Няма значение къде – просто да не е в сграда", добавя тя.

Джанет предпочита живописта пред графиката, защото е изпъстрена с цветове. Според нея България също се нуждае от цветове.

"Шарени, много цветни, защото смятам, че в момента всеки един от нас се намира малко в едно сиво ежедневие – казва тя. – А на всеки човек му трябва малко цвят, за да бъде по-щастлив. Надявам се един ден със своите картини да мога поне някого да вдъхновя."

На абитуриентския бал, организиран от президента Румен Радев, с модния експерт Любомир Стойков и на фестивала LUMMIX в Столипиново

За целта Джанет е готова да отвори нова страница в живота си – "Тя наистина да бъде чисто нова". И да се посвети на своето изкуство в академията. Тази бяла страница започва така:

"С усмивка. Нещото, които наистина бих искала да нарисувам на тази нова страница, е един щастлив живот. Имам нуждата да бъда по-спокойна. Искам вече да съм влязла, да уча, да се запозная с нови хора. Най-вече да съм самостоятелна, да разчитам на себе си, да бъда една независима дама."

И отново – като заклинание, изрича своята мечта: "Просто искам да бъда един щастлив човек."

Текст: Диана Цанкова /по репортаж на Мира Стефанова, БНР -“Хоризонт”/

Снимки: bgmf.eu, @LUMMIXPLOVDIV, личен архив, plovdiv.bg


По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антонио Панарело – един италианец в крайдунавското село Сланотрън

Разположеното на около 16 километра от Видин, на брега на Дунава, село Сланотрън наброява около 500 души население. Зимите тук са много люти, а лятото – огнено. Именно това селце, неизвестно дори за мнозина българи, се оказва поредна спирка в..

публикувано на 09.10.23 в 11:25

Български учен от Харвард печели престижна международна награда

Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната престижна международна награда Bright Mind Award. Тя ще ѝ бъде връчена на церемония в Берлин на 14 ноември, съобщава The..

публикувано на 02.10.23 в 09:49

Вероника Тодорова – за обратния път към родината и концертния живот в България

Една изключителна българка, музикант и виртуозен изпълнител на акордеон се завърна и пренесе цялата си концертна дейност в родината. Това е Вероника Тодорова, която близо 20 години гради успешна кариера като диригент и концертиращ музикант в..

публикувано на 01.10.23 в 09:05